2016. szeptember 13., kedd

Ott téged majd jól megkettyintenek

Mondtam neki, hogy megyek egy hétvégi programra, ahol jógázni is fogunk, és csak ekkor szembesültem azzal, mekkora az előítélet nálunk a jóga iránt, mert a válasza az volt, na, ott téged majd jól megkettyintenek. Hallgatom a barátnőmet, kacagunk a telefonban, folytatja. Gondoltam, neki ez a véleménye, de amikor szólok a főnökömnek, neki is ugyanez a reakciója. Sőt, továbbmegy, mert egy ismerősének a lánya is ezzel foglalkozik és alig tudja fenntartani magát. De Edónak nagyon is jól megy, ellenkezik a barátnőm. Na, akkor meg pláne ki tudja, mi van a háttérben, akkor még gyanúsabb. Akkor most már még azért is megyek, tart ki barátnőm az elhatározása mellett. Megyek, s legalább jól megkettyintenek. Kacagunk ismét. Aztán, ha lehet, kérd vissza a pénzt, ha ezzel nem fogok tudni szolgálni, mondom neki. Persze, reklamálni fogok, feleli. Tovább ne beszéljünk, fogom rövidre, ezt meg kell írnom. Köszönöm a témát.

Én nem szoktam jógaórán megkettyinteni senkit, sőt, engem sem kettyintett meg egyik tanárom sem, egyik mesterem sem. Lehet, legfőbb ideje, ha már így is, úgy is miketgondolnakrólam. Meg amúgy is, szerencsétlen Bivolaru miatt Romániában katasztrófális hírneve lett a jógának. Pedig az én ismeretségi körömben (teljesen hétköznapi körökről beszélek, nem spiricuccról) is mindenki megkettyint mindenkit, akit csak tud, ahol éri. Volt szeretőm, akinek katolikus pap a nagyapja, gyermekkoromban mindannyian tudtuk, ki a szomszéd falu protestáns papjának a szeretője (hogy most csak a vallási köröket említsem), minduntalan jönnek a hírek a kollégiumok "gyermekszerető" tanárairól szerte a nagyvilágból. A főnökök nagyon szeretik a titkárnőket, a titkárnők a sofőröket, a sofőrök mindenkit, a nagyfőnökök egymást, az alkalmazottak bárkit, stb, stb, stb. A rokonsági, politikai és művészszcénát nem is említem, mert tele velük a bulvár. Mindenki éhezik. Mindenki mohó. Médiamosott fejek aztán arra mutogatnak, akire nem kéne, azért aggódnak, amiről fingjuk sincs (ha lenne, tudnák, a szelek igenis fontosak, a legfontosabbak, de a nyugati kultúrában tilos az egészség, ezért szigorúan betiltották a fingást, böfögést, nincs, ahogy áramoljanak a jótékony, emésztést serkentő szelek, s mindenki vagy puffadt, vagy székrekedése van).

Büszkék vagyunk középkori gondolkodásunkra, mert végül is, ez az, ami maradt nekünk, amit a tradíció álszent árnyékában olyan bőszen őrzünk. Ha kinyitnánk kicsit középkor előtti szemünket, akkor talán látnánk, nem baj az, ha az igazi hagyományról, arról, hogy mit jelent tiszta szívből hinni Istenben, a létben, mit jelent igazából lenni is, nem csak vegetálni, mit jelent elindulni az önismeret útján, minden misztika egyformán beszél, más-más terminológiával, mint például életfa/csakrarendszer. S miért lenne baj az, ha valaki több nyelvet beszél? Ez csak azt zavarhatja, aki még a saját, édes anyanyelvét sem bírja.

jóga, családállítás, Erdély, tudatosság, hagyomány, közösség

© Gergely Edó

4 megjegyzés:

 1. Amikor elmeseltem a baratoknak, hogy jogazni kezdtem es milyen jo ez nekem, az egyik kollegano figyelmeztetett ra, hogy "gonosz szellemeket idezek meg" vele. Tudni kell, hogy az illeto a hetkoznapokban teljesen nyitott,jokedvu holgy es megis............. amit nem ismerunk, az veszelyes :)

  VálaszTörlés
 2. Bocsáss meg a hozzászólásért, de Bivolaru nem szerencsétlen, hanem többrendbéli pedofília vádjában találták bűnösnek (lehet, jogi nyelven ezt másképp mondják, de úgy gondolom, a lényeg érthető).
  Számomra a szerencsétlen szónak valamiféle áldozat vagy csetlő-botló, bapalizott balfék sugallata van, márpedig ő sem egyik, sem másik.
  Az viszont tény, hogy miatta és a körülötte tevékenykedő alakok miatt a jóga megítélése itthon katasztrofális. És ez elég nagy baj. De attól ő még marad az, ami.
  Elnézést kérek, ha te a szerencsétlen kifejezést esetleg más jelentésében hansználtad, és én félreértettem!

  VálaszTörlés
 3. Azt, hogy Bivolaru mit csinált, sajnos nem tudom, hisz nem voltam ott. Azt, hogy én mit csinálok azt is csak a saját szemszögemből, tudásom és felismeréseim által tudom reálisabban(!!!) (teljesen reálisan? Azt hiszem ennek a szónak nincs se anyagi, se tudati alapja!) megítélni. Így maradok azzal, hogy nem ítélkezek mások felett, élem az életem, úgy ahogy tudom és ahogyan sikerül (mondhatnám, ahogyan Isten irányítja és én felismerem az irányításai célját)!
  A kettyintés hiánya, meg "erkölcstelen" használata ide vezetett, ahol most vagyunk.
  Aki szeretne máshol lenni, csinálja máshogyan!!
  Amint tapasztalom, ugyanott vagyunk a tévhitek (ellenőrizetlen infók miatt) és sztereotipiá(in)k miatt, mint ahol eddig is voltunk.
  Érdemes megélni a valós világok (persze, kinek az Mit, Hogyan, Hol, Meddig, Kivel jelent!)! Abban élni ami Van, ahelyett, ami Lenne, ami Lehetne vagy ami Volt. Magadért, magadtól csinálod. S persze a fő törvény.
  NE csak neked, hanem mindenkinek legyen jó!!!
  A többit, amint nap mint nap tapasztalom, a Többi megoldja!!! Tisztelettel és barátsággal Langer Csabi
  UI. Amint látom névtelenül tudnak hozzászólni az emberek. Igen még ez is!! Vállald fel a tetteidet!!! Persze, ahhoz, hogy legyenek oda cselekedni is kell!! Tenni!!
  Na, szép napot!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a hozzászólásokat.

  VálaszTörlés