2015. szeptember 26., szombat

Oldott nyakkendővel a családállításról

Azt hiszem, a családállítás egyfajta egyszerre rajongott, kíváncsian, távolból vigyilált (Geréb Marikától elsajátott szavam), és rettegett dolog lett. No meg sokak számára közömbös. Tegnap valaki azt mondta, lehet, hogy társul hozzá valami nyakkendősség. Terápiás nyakkendősség, spiri nyakkendősség, ezo nyakkendősség, mindegy. Valami olyan felveszem magamra ezt az ünnepi ruhát jelleg.

Valóban, nagyon komoly tud lenni, de ugyanakkor hatalmasakat is lehet kacagni közben. Én is sokat alakultam általa, irányában. Főleg, amikor elkezdtem én vezetni, volt bennem egyfajta áhítat, mint amikor az ember úgy lép be a templomba, hogy onnan az Isten tuti kimenekül. Volt egy elképzelésem arról, mekkora és milyen kell legyen a tér, vagy legalább milyennek illik lennie. Az energiára gondolok, tudod. Hány a minimum fő, amivel egyáltalán lehet dolgozni. Zárt csoportnak kell lennie, nehogy bekavarjon valaki egy ajtónyitással. Mert ki tudja, hogyan kavar be a mezőnek, s akkor lőttek az állításnak. És arról is volt elképzelésem, hogy nekem milyennek kell lennem. Persze, az, amilyen vagyok, magasból pottyant arra, hogy miket képzelek magamról. Helyzetben szerencsére nem az önmagamról elképzléseim, hanem az igazi lélek-jelenlétem az úr.

Nos, ezekkel a tévhiteimmel, amelyek a maguk módján mind a helyénvalók, csak éppen hozzájuk ragaszkodva válnak tévesekké, mentem el a Néra-völgyi elvonulásra, vegyes csoporttal. A vegyes itt azt jelenti, hogy képviselve volt mindkét nem, egy bőséges korosztály és az állatok familíája. Az első állítás szabad téren zajlott úgy, hogy az egyszem gyermek az asztalnál kézműveskedett. Mondta nekem ez az egyszem gyermek, hogy ő többet nem akar jelen lenni ilyenkor, még így, távolról sem, mert sajnálja a síró embereket és neki is kell sírnia. Én ezt tudtam, előre tudtam, hogy így lesz, de akkor így tudtam megodalni s ez lett a következménye.

 Hellinger féle családállítás, családállítás, elvonulás, csend, tanácsadás, életmód-tanácsadás, Gergely Edó, Wilfried Nelles, belső munka, Gandhi Spirituális Központ, terápia, workshop, Szalachy Miklós,

Bevonultunk hát a három négyzetméteres kicsi házba, kemencepadkán ültek a résztvevők, mint valami mesében. Az ajtót nem zártuk kulcsra, így volt olyan állítás, amibe berohant a kutya, vagy csak besétált és egyértelműen részt vett az állításban. Volt olyan állítás, amibe bekukkantott a gyermek, kész vagyunk-e már, vagy berohant sírva, szóltam hozzá két szót, megnyugodott, kiment. A tér szűkösségét megtoldottuk szavakkal, pl. ha távolabb mehetnél, hány lépést hátrálnál? Azzal dolgoztunk, ami volt, pontosan, ahogyan Szalachy Miklóstól tanultam.

Hellinger féle családállítás, családállítás, elvonulás, csend, tanácsadás, életmód-tanácsadás, Gergely Edó, Wilfried Nelles, belső munka, Gandhi Spirituális Központ, terápia, workshop, Szalachy Miklós,

Ami volt, az pedig a lényeget szolgálta. Nem nagyon lehetett szétszóródni a sztorizásban, a drámában, a sok szereplő állítót kereső (meg)oldásokban. Minimalista, nagyon finom mozgású állítások lettek így. A csendnapon pedig még minimalistábbak. Szombaton, az utolsó napon, amikor még dolgozni tudtunk, mindazok, akik addig gondolkodtak, hogy állítsanak-e vagy sem, mert startból úgy jöttek a táborba, hogy ők biztosan nem fognak, az egyéni beszélgetések után kérték, állítsunk. Beérett minden gyümölcs, ami annak az elhatározásnak a virágából érett, hogy egyáltalán résztvesznek az elvonuláson.

Hogy pontosan hogyan és miért működik a családállítás, nem tudom. Mint ahogy azt sem tudom, mitől működik a szív, az ima, a fohász. Nem tudom, mitől működik a szeretet. De működik, ezt főleg az érzi, akit éppen szeretek. És én is érzem, amikor szeretek és benne vagyok, és azt is, amikor  - látszólag - éppen kiesek belőle, mert a szeretethullámot elfedik elmém betonlapjai. Működik a családállítás is, nem úgy, hogy megváltoztatjuk a múltat, hanem úgy, hogy ránézünk mindarra, ami volt, és ezt kibírjuk. Kibírjuk egy felnőtt állapotból, attól függetlenül, hogy emlékeinktől és elvárásainktól függetlenül mi mutatkozik meg. Ha egyszer úgy igazából meglátod, ami volt, rá mersz nézni és kiállod, anélkül, hogy rajonganál érte vagy sajnálnád azt a múltbeli önmagad, többé nem kell nézned. A fókuszod megérkezhet oda, ahol most tartasz, aki most vagy.

Hellinger féle családállítás, családállítás, elvonulás, csend, tanácsadás, életmód-tanácsadás, Gergely Edó, Wilfried Nelles, belső munka, Gandhi Spirituális Központ, terápia, workshop, Szalachy Miklós,

A következő magyar nyelvű családállítás október 4-én lesz. Ha csak egy bemutatón vennél rész, akkor várunk 2-án este 6-tól egy ingyenes előadásra. Ha vasárnap nem tudsz jönni, de a szombatod szabad, akkor csatlakozhatsz a 3-ai román nyelvű csoporthoz. A nyelv az állításban nem akadály. © Gergely Edó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése