2015. szeptember 28., hétfő

Despre constelaţii familiale cu cravata desfăcută

Cred că constelaţia familială a devenit în egală măsură o chestie admirată, observată de departe cu curiozitate şi temută. Şi bineînţeles pentru mulţi o chestie neutră. Ieri cineva a menţionat, că poate i se alătură o nuanţă aşa, mai cu cravată. Ţinută cu cravată terapeutică, ţinută cu cravată spirituală, ţinută cu cravată ezoterică, totuna. Ceva de genul că pun pe mine haina aceasta de sărbătoare.

Într-adevăr, poate să fie o treabă foarte serioasă, însă se şi râde în hohote în timpul unor constelaţii. Şi eu însămi m-am schimbat mult şi ceea ce priveşte schimbarea prin metodă, şi în atitudinea mea faţă de metodă. Mai ales la început, când am început să facilitez, a fost în mine un fel de pietate, ca atunci când intri în biserică în aşa fel, încăt Dumnezeu sigur fuge de acolo. Am avut noţiuni clare despre cât de mare trebuie să fie spaţiul şi cum trebuie să fie, sau măcar cum s-ar cuveni să fie. Mă găndesc la energie, ştii. Cât este minimul de persoane cu care se poate lucra. Trebuie să fie o grupă închisă, nu cumva să ne deranjeze cineva cu deschiderea uşii, pentru că acesta cine ştie ce efect va avea asupra câmpului, şi se duce constelaţia pe apa Sâmbetei. Şi am avut tot felul de idei şi despre cum ar trebui să fiu eu. Bineînţeles ceea ce sunt nu dă doi bani pe ce cred eu despre mine. Când sunt în situaţie, din fericire nu ceea ce cred eu despre mine e stăpânul în casă, ci prezenţa mea, sufletul meu treaz. 

Deci, cu aceste preconcepţii sau false credinţe de ale mele, care la rândul lor toate sunt corecte, numai agăţându-ne de ele devin false, m-am dus cu o grupă mixtă la retragerea din Valea Nerei. Mixt în cazul acesta înseamnă că au fost reprezentaţi amândouă sexe, o gamă largă de generaţii şi familia animalelor. Prima constelaţie s-a desfăşurat în aer liber, cu unicul copil făcând lucru manual la masa de alături. Mi-a zis acest copil unic, că el nu mai vrea să fie prezent la astfel de ocazii, nici măcar aşa, de departe, pentru că îi este milă de oamenii care plâng şi şi pe el îl apucă plânsul. Eu ştiam acest lucru din start, ştiam, că aşa va fi, dar atunci doar aşa am reuşit să rezolv situaţia şi acesta a fost consecinţa.

constelaţii familiale, coaching, lifecoaching, Gergely Edó, Bert Hellinger, terapie, retragere, comunitate, dezvoltare spirituala, Cluj-Napoca,
Am intrat deci în casa mică de trei metrii pătraţi, participanţii stăteau pe băncile cuptorului de lut, ca într-o poveste. Uşa nu am închis-o, aşa că am avut constelaţii, în care căţelul a dat buzna peste noi, sau doar a intrat, şi într-un mod clar a luat şi el parte în constelaţie. S-a întămplat să întredeschide uşa copilul doar pentru a ne întreba, dacă mai durează mult, sau a alergat înăuntru urlând, că s-a lovit la deget, i-am spus două cuvinte, s-a calmat şi a ieşit. Spaţiul îngust l-am lărgit prin cuvinte de genul "dacă te-ai putea distanţa, câţi paşi ai face în spate?" Am lucrat cu ce ne stătea la dispoziţie, exact cum am învăţat de la trainerul meu Miklós Szalachy.

constelaţii familiale, coaching, lifecoaching, Gergely Edó, Bert Hellinger, terapie, retragere, comunitate, dezvoltare spirituala, Cluj-Napoca,
Ceea ce ne stătea la dispoziţie deservea esenţa. Nu prea puteam să ne dispersăm în poveşti, în drame, în soluţiile când mulţi reprezentanţi caută facilitatorul. Astfel am avut parte de constelaţii minimaliste, cu nişte mişcări foarte fine, iar în ziua liniştii de constelaţii şi mai minimaliste.  Sâmbăta, ultima zi în care mai puteam lucra, şi cei care până atunci stăteau pe gânduri, dacă să lucreze sau nu cu propria temă, pentru că au venit în tabără cu ideea, că ei sigur nu o vor face, mi-au cerut să facem constelaţie. Toate fructele care s-au născut din florile deciziei de a lua parte la retragere, s-au copt.

 constelaţii familiale, coaching, lifecoaching, Gergely Edó, Bert Hellinger, terapie, retragere, comunitate, dezvoltare spirituala, Cluj-Napoca,

Cum anume şi de ce funcţionează constelaţia familială, nu ştiu exact. Precum nu ştiu nici de ce funţionează inima, rugăciunea, dragostea. Dar acesta este simţită mai ales de acela, pe care îl iubesc. Şi deasemenea simt şi eu când sunt în dragoste, la fel cum simt, când - aparent - nu mai sunt în starea aceasta, pentru că valurile dragostei sunt acoperite de plăcile de beton ale minţii mele. Funcţionează şi constelaţia familială, nu în aşa fel, că ne schimbăm trecutul, ci privind tot ceea ce a fost, şi rezistând. Rezistăm acestei imagini dintr-o stare de adult, indiferent dacă ceea ce se arată corespunde sau nu aşteptărilor şi amintirilor noastre. Dacă o singură dată vezi cu adevăratelea ceea ce a fost, îndrăzneşti să-l priveşti şi rezişti, fără să îţi fie milă sau să o admiri pe persoana care ai fost în trecutul tău, nu mai trebuie să o priveşti. Focusul tău poate sosi acolo, unde eşti tu acum, la persoana, care eşti acum. 

constelaţii familiale, coaching, lifecoaching, Gergely Edó, Bert Hellinger, terapie, retragere, comunitate, dezvoltare spirituala, Cluj-Napoca,

Următoarea constelaţie în limba română va avea loc în data de 2-3 octombrie. În data de 2 octombrie de la ora 6 va fi o prezentare gratuită a metodei deschisă către publicul larg. După prezentare continuăm cu temele individuale. Te poţi prezenta cu temă proprie sau ca reprezentant.

© Gergely Edó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése