2014. augusztus 1., péntek

Sukham-dukham, a napfonat kerék és olajozásának művészete

Van, hogy használok szakszkrit kifejezéseket. Nem tudok szanszkritül, és valószínűleg már nem is fogok megtanulni, de a jóga kapcsán is, meg a magyar nyelvvel, mint anyanyelvemmel és ugyanakkor csodálatos teremtő eszközzel bánás kapcsán, minduntalan beléje botlok. És azokat a kifejezéseket, amelyekről úgy érzem, hogy már valamennyire kónyítok hozzájuk, merem használni. Ilyen a sukham-dukham. Ugyanígy vagyok a más kultúrákból ismert szereplőkkel. Nem azért emlegetem őket, hogy bárkit is valamire rá próbáljak venni. Hanem, mert számomra azt a minőséget, archetípust a legpontosabban fejezik ki.

Ganésa neve talán sokak számára ismerősen cseng már. Ő az elefántfejű, nagy pocakú népszerű hindu isten, akit a siker, üzlet, utazások istenének is tartanak. Nagy hasa annak a jelképe, hogy mindazt, amit a bipolárisnak érzékelt világ nyújt, s amit mi aztán jónak vagy rossznak cimkézünk, megemésztjük. A hasunkon keresztül fogadjuk be ezt a világot. Sukham-dukham, jelenti azt is, hogy jó és rossz, vagy boldogság-boldogtalanság.

S mivel néha szeretek messzire menni, hogy aztán ismét megtaláljam a hazai történeteket, saját nyelvembe ágyazott bölcsességeinket, kiindulok abból, hogy mindazt, amit meg tudok emészteni, önmagamba veszem, önmagamba beépítem, s mindazt, amit nem tudok megemészteni, elutasítom.

Beszéltem már az első és a második csakráról és egy-egy hozzájuk társított olajról. Elindultunk kimozdultunk az alappontból, hogy mozgássá váljunk, hogy felfedezzük, nem csak mi vagyunk ezen a világon, nem csak mi születtünk meg. S mielőtt elnyelne a színes világforgatag, a változás örök folyama, szeretnénk egy nyomot hagyni benne, úgy, hogy a szakrális csakrában megjelenő vágyainkat megvalósítjuk, megtaláljuk és megmutatjuk saját egyéni és egyedi arcunkat. Megérkezünk a manipurába, vagy solar plexusba. Magyarul a napfonat csakrába. Ez az egó lakhelye, a bennünk élő napistené, az akaraterőé, a tűzé.Ahhoz, hogy megvalósítsuk önmagunkat, a tűz szenvedélyére és erejére van szükség. Ha ez a csakra megfelelően működik, akkor a világot otthonodnak érzed. A világ partnered, és nincs szükséged játszmákra. Nem kell sem bitorolnod a hatalmat, sem meghunyászkodnod mások akarata előtt. Otthonosan mozogsz a világban, mert önmagad folyamatosan megvalósítod. Tehát azt, amit a világ jóként és rosszként nyújt, önmagadban, mint építőkockákat, elhelyezed. A sikert és sikertelenséget nem személyes támadásként, hanem eszközként kezeled, téglákként, nyersanyagként. Ez nyugalmat, önbizalmat és lazaságot nyújt, tartást ad, olyan tartást, ami a gyomorszájat nyitva hagyja, hogy napod mind kifele, mind befele sugározhasson, áraszthassa az energiát, amit a Nap által érlelt étel/élet megemésztéséből nyerve átalakítasz, és karizmaként megnyilvánítasz.


A solar plexushoz kapcsolódó elem a tűz, hozzá kapcsolódó érzékelés a látás, színe a sárga. Volt már rá példa, hogy a hölgytől, aki leült elém, a tanácsadás első pár másodpercében azt kérdeztem, szereti-e a sárga színt. Nem szeretem, felelte. És innen indultunk ki. Ennek a csakrának szinte minden rendellenességét produkálták családjának tagjai. Aztán, amikor elment, írt egy üzenetet. Eszébe jutott, hogy gyerekkorában az egyik kedvenc ruhája egy citromsárga ruha volt. Ha valaki túlságosan szeret, vagy nem szeret egy színt, az már jelzi számomra, hogy melyik csakrával van éppen dolga.

A napfonathoz kapcsolódó kulcsszavak: siker, önbizalom, szorongás, manipulálás, hatalom, hatalmi játszma, egó, akarat (ezért az állata a kos), kontrol, önértékelés, mohóság, fukarság.

Hozzá kapcsolódó szervek és betegségek: derék, hasüreg, emésztési rendszer, máj, lép, gyomor, epe, vegetatív idegrendszer. Mirigye a hasnyálmirigy. Elégtelen vagy rendellenes működéskor a felsorolt szervek betegségeivel (ide tartozik az anorexia és a kövérség is) számolhatunk, és ismét visszatérek anyanyelvünkhöz: felmegy a cukra, rosszmájú, epés, karót nyelt, felfalná a fél világot, sárga irigység, keserű, mint az epe stb.

Hozzá rendelt bolygók a Nap és a Mars, szükség van a marsikus erőre, hogy kiáradhasson belső napunk fénye.

A DigestZent magam is szívesen használtam. Emésztésserkentő, nyugtató hatása miatt. De ami egyáltalán nem tudatosan lopakodott be az életünkbe, az a rozmaring. Van emésztésserkentő hatása is, emellett élénkít, erőt ad, fogyaszt. És még valamit tud, ez a huncut kis rozmaring, növeli a hajat. És most ismét a saját vizeinkre evezek, gondoljunk csak Sámsonra.

A napfonat a szakrális csakra és a szív között van. Az utolsó a lenti csakrákból. Aki itt nincs rendben, akinek az irigység és rosszindulat a kenyere, az hogyan is tudna feljebb menni? Vagy miért is akarna? Hiszen az ő szemszögéből a világ életösztönből, vágyakból és hatalomból áll. Gondoljunk csak a politikusokra.

Úgyhogy, kedves olvasóm, mielőtt túlságosan sokat képzelnél és beszélnél a szeretetről és a szívedről, vizsgáld meg az emésztésed, a májad, az epéd, s megmondod te magad, hogy ki vagyol.


Sütő Zsolt és saját fotóim

© Gergely Edó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése