2014. augusztus 6., szerda

Hang, amely anélkül keletkezik, hogy két dolog összeütközne

Ha már az akarat tüzével megvalósítottuk egós vágyainkat, és a lángoló tüz melegítő parázzsá szelidül, kezdjük látni a nagyobb összefüggéseket, a nagyobb hálót, kapcsolati rendszert, amelynek részesei vagyunk. Megérkezünk a szívcsakrába. Anahata azt jelenti, érintetlen, ép, ugyanakkor azt is, hang, amely anélkül keletkezik, hogy két dolog összeütközne. Mi lehet ez a hang? Amiben semmi erőszak, erőltetés nincs, mégis hang? A szív a békesség szigete bennünk, a nyugalom és csend középpontja, az a hely, ahol találkozik bennünk a kint és a bent, a fent és a lent.

Jele az egymásba fonódó fölfele és lefele mutató háromszög, a hatágú csillag. A felfele mutató a földi, manifesztálódott energiák állandó szublimálási törekvését jelképezik, a lefele mutató pedig az örök égi, megnyilvánulni vágyó termékenyítő engergiákét. Így találkozik bennünk a már megnyilvánult, és a megnyilvánulni vágyó, Siva és Shakti, középpontunkban, ahol csend van és béke és nyugalom. Az örök tánc, vagy vihar szeme. Az élet virága.
"Alattam a Föld, fölöttem az Ég, bennem a létra." (Weöres Sándor), a létrának is a közepe.

Női jellegű csakra, a hozzá társított bolygó a Vénusz, eleme a levegő, helye a szív, színe a zöld, arany vagy rózsaszín, testrészek és mirigyek: csecsemőmirigy, tüdő, szív, szívburok, karok, kezek, bőr. Rendellenességek: asztma, magas vérnyomás, tüdőbetegségek, szívbetegségek, bőrbetegségek.

Amikor jógázunk, és a szívünk előtt namaskar mudrában összetesszük kezünket úgy, hogy hüvelykujjunkkal érintjük mellkasunk közepét, azt szoktam mondani, hogy érezd meg szíved dobbanását, érezed meg, amit minden pillanatban üzen a szíved. Csak figyelj rá, lényed középpontjára, mi az, ami kiáramlik innen. Ez a belső egyensúlyfenntartó központ. A kint és bent, fent és lent, Én és mások, adok és kapok egyensúlyáé. Ugyanakkor a szabadság és bátorság központja is.

Aki hagyja a másikat a maga útját járni, az szeret igazán. 

Az nem fél, nem akadályoz, nem akar belekapaszkodni senkibe és semmibe. Szabadon lélegzik, lélegzete szabályozásával a teste és az elméje között a békességes kapcsolatot megteremti és harmonizálja. Aki szabad, az bátor és szárnyal és szeretetének nincs tárgya (mint a szakrális csakra vágyakozástól motivált szeretetének), mert a létből táplálkozik és a létbe áramlik bele. Aki a szívcsakrájában otthon van, akörül van levegő, van tér, mások is szabadon lélegezhetnek, szárnyalhatnak, fellélegezhetnek, szerethetnek. Leesik a kő a szívükről. Így tartja össze a szívcsakra nem csak a bentit, hanem a kintit is.


(Garudasana, sas póz)

Pema Chödrönt nem ismerem személyesen, de könyvei nagymértékben meghatározták pár évemet. Kislány volt, amikor egy csalódás, egy fájdalom bezárta a szívét. Világ elleni haragjában és bánatában ment az úton, leszegett fejjel, és belrugott egy előtte heverő kőbe. Egy néni, aki ezt látta, azt mondta neki, soha, soha ne engedd, hogy bármi bezárja a szívedet.

Ha a csalódás és fájdalom bezárja a szívedet, benne is vagy az ördögi körben. Nem szeretsz többé, de vágyva vágysz arra, hogy valaki mentsen már meg, nyissa már ki a szívedet, szeressen már meg vagy beléd. Ha szeretetre vágysz, tedd meg te az első lépést, szeress. Lehet, hogy visszautasítanak, hogy kudarcot vallassz, te csak szeress. Tartsd nyitva a szívedet.

Szellőztesd meg szárnyaidat, tüdődet, aztán ereszkedj le szíved barlangjába. Meg fogod látni, ott pislákol szíved mélyén az isteni szikra. Melege, fénye köré melegedni járnak majd az emberek, köréd gyűlnek, mint a hegyi levegőre, lélegezni. Táplálójává válsz az életnek.
Ha szívbajod, alsó légúti bajod van, ne üzd el, ne próbálj megszabadulni tőle. Hallgasd meg, mitől hörögnek a hörgők, milyen félelemtől ver a szíved összevissza.

És most képzeld el, hogy egyedül vagy, egy levendula mező közepében. Szívd be az illatát, majd árasz ki magadból. Válj te magad egy gyógyító levendulacsokorrá. Életed minden mozzanata árassza azt a békét, csendet, nyugalmat, amelyet a mező áraszt feléd. Légy te magad a vihar szeme. Ha adsz valamit, kezed mozdulata innen induljon ki, amikor kapsz, ide vidd azt, amit a világ (vissza)ad neked.

(National Museum, New Delhi
Seated male in Namaskar pose. 2700-2100 B.C.. Place of Origin: Harappa)

© Gergely Edó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése