2014. július 22., kedd

Zsálya, zsálya barlang alja

A muskotályzsályáról akarok írni. Napok óta. Tudtam, hogy beérik, és megérkezik. Türelmesen vártam. Nem sürgettem. Gyere, mondtam magamban. Súgd meg a titkod. És jött. A cím hozta meg. Ahogy leírtam, zsálya, zsálya barlang alja, tudtam, megérkezett.

Egy sámán ének ez:
Zsálya, zsálya barlang alja,
bába, bába hívó hangja,
széllel száll a szél harangja,
csillag, csillag térjek arra.

Fordítsd le a születés pillanatára. A minden születések pillanatára.A gyökércsakrában gyökereket eresztünk. Ha megkaptuk az ősbizalmat az anyától, akkor annak a segítségével, ha nem, akkor az ősbizalom hiánya a mi segítségünk. Nincs olyan, hogy hiányok hiányossága, csak olyan, hogy a hiány, mint segítő erő. Pont, mint a mesében. Ahhoz, hogy elinduljon a mesehős, már az elején valami teljesség megbomlásnak kell bekövetkeznie. Elindulsz hát a gyökereken keresztül érkező tápláló erővel, vagy ennek hiányában, de mindenképp elindulsz. És mihelyt elindulsz észreveszed, hogy nem csak te vagy ezen a világon. Az első szerelem, az első megnyílás a föld középpontja állapotodból egy másik irányba, egy másik földnek a másik középpontja felé. A szakrális, vagy szexuális csakráról beszélek (svadhistana), amelynek kulcsszavai: víz, öröm, szexualitás, mozgás, változás, érzelmek, ellentétek, gondoskodás, vágyak, szenvedély. Víz, apály, dagály, örök változás. Ha nincs változás, nincs élet. Ha nincs ellentét és mozgás, és elmozdulás a pontból, ha belefagytál a gyökércsakrába, nincs szenvély, nem fogan meg benned az élet, nem születik újból és újból újjá. Ha gond van a szakrális csakrával, akkor a kurva, szoknyavadász (túl nyitott) és frigid, impotens, meddő (túl zárt) szélsőségeken mozogsz. Nem a középen, a változás, változtatás szüntelen áramában.
Nagyon sokan lefagyasztják az érzelmeiket, hogy túléljenek egy traumát. Attól félnek, ha ismét éreznek, ismét át kell élniük a veszteséget, bántást, csalódát. Ezáltal elzárják magukat az örömforrástól is, az öröm édes ízétől, élvezetétől is megfosztják magukat. 


A szakrális csakra női jellegű csakra, a Hold jegyében van. Eleme a víz, színe a narancssárga, helye az alhas, nemi szervek, méh. Hozzá kapcsolódó egyéb testrészek méh, nemi szervek, vese, hólyag, keringési rendszer. Rendellenes működéskor impotencia, frigiditás, méh-, hólyag- vagy vesepróblémák, merev derék figyelhető meg.

A muskotályzsályát szeretik a dúlák, bábák. A szülés utolsó fázisának az olajaként is ismert. Akkor kenik a szakrumra, hogy ezzel is segítsék az utolsó kitolást, az elengedését annak, ami piciben, a hasban, folyamatosan ért, változott, alakult, hogy most már kint, a még mindig láthatatlan köldökzsinórral összekötve, de már lazábban, tágasabban folytatódhassék ez az érés. Az új élet érése, ami abból lett, hogy folyamatosan kimozdult két ember önmaga középpontjából a másik fele, ezáltal részesévé és gerjesztőévé válva az élet hullámzásának, teremtésének.


A muskotályzsályát afrodiziákumként is szeretik, beindtja azt, amit magadban le- vagy elzártál. Ugyanakkor a menstruációs fájdalmakra is jó, no meg a menopauza által okozott hormoningadozásokra is. Ma, amikor minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy eltüntessük öregedésünk nyomait, ahelyett, hogy magunkhoz ölelnénk mindazt, amit a telő idő hoz, mélyen megvisel a menszesz, aztán annak elmaradása. A muskotályzsálya  egyszerre nyugtat meg, old, indít el és gerjeszt. Olyan, mint egy nagy lendület, mint amikor egy darabig toporogsz a patak partján, aztán felméred, mekkora is az a patak, és átugrod... vagy belegázolsz. A toporgásból mindenképp kiszed.

Illata elsőre talán nem kifejezetten jó. Lehet, mert az orvosi zsálya illatához vagyunk szokva. De egy idő után meglep, nyomodba szegődik és folyamatosan kizökkent jólismert medreidből. Hogy életedbe befújhasson a változás előszele, széllel szálljon a szél harangja :)

Külső, belső alkalmazásra egyaránt jó. Egy deci borban egy csepp muskotályzsálya pedig mennyei.
Táncoljatok, táncoljatok, táncoljatok :)Fotók by Sütő Zsolt

© Gergely Edó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése