2014. május 22., csütörtök

Asszony lesz a lányból

Azt mondta, mindig is megmaradok olyan léánkásnak forma, mert van bennem egy gyermeki örvendezni tudás, és ez mindig fiatalon tart. Az igaz, hogy bár asszonyos formák ritkán kerekednek körém, szülés és szoptatás környékén azért simán pályázhattam volna a ténsasszony címre.

Harminchat éves vagyok, gyermekkoromban az ilyen korú nőket asszonyoknak láttam. Keresem magamban ezt az asszonyt, aki nem ott van bennem valahol, hanem folyamatosan vanul, létesül. Mint ahogy pusztán attól, hogy megfogant bennem egy baba, nem váltam anyává, sőt, még szülés után sem igazán, úgy pusztán attól, hogy magam mögött hagytam pár évtizedet, férfival élek, háztartást vezetek, még nem váltam asszonnyá.

Az anyaság körül egyik nagy döbbenetem az volt, hogy bár látszólag már az új családommal voltam, a lelkem még mindig a szüleim fölött atyáskodott. Tehát először visszalélekutaztam a szüleim gyermekébe, hogy aztán ismét felnőttként, de már a magam helyén, megérkezzek gyermekem szülőjeként, férfim társaként az új családomba. Bár főzni tudtam, sütni szerettem tanulni, az eltevések, befőzések megriasztottak. Az otthonról kapott csomag általában az ilyen eltett dolgokról szólt. Mintha csak bentlakásos diák, kaptam a befőttesüvegeket.

Aztán egyszer hazaállítottam egy nagy fazékkal. Ami sok finom lekvárt hozott az életünkbe. Rájöttem, az általam eltett lekvárokat szeretjük a legjobban. Elkezdtem variálni, kitalálni, hozzáadni, elvenni belőle, mikor, ami eszembe jutott, amihez kedvem volt. Tanultam az asszonykodásnak ezt az előrelátó, gondoskodó, szorgoskodó szeletét is. És most csodálkozva jöttem rá, kinőttem a fazakaimat. Egyszerre nem tudok ugyabban a fazékban eperlekvárt főzni és bodzaszörpöt érlelni télire. Egyelőre most ezt élem, ezt a kinőtt fazakasságot.

Aztán majd elkezdek zsugorodni, mind kevesebbet és kevesebbet eltenni, míg végül én fogok beleférni egy pici lábaskányiba. Addig még sok asszonyszerep-szelet áll előttem, ha Az, aki édesre érleli az epret, sárga bodzavirágporral hinti be hajamat is úgy akarja.© Gergely Edó

2 megjegyzés:

  1. tetszik. legyen mindig elég fazekad, pont akkora, vagy kicsit nagyobb, mint amire gyümölcsöd van.

    VálaszTörlés