2013. március 1., péntek

Mese Kálmán vándorfelhőről és az űrkalózokrólVolt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy Kálmán vándorfelhő. Ez a Kálmán vándorfelhő nem zenélt, hanem zen-élt, ezért aztán néha zen-ült is, vagy zen-járt.
 
Tudod milyen az, amikor valaki zen-ül? Leül egyenes háttal, de te ezt úgyis tudod, mert a te hátad még egyenes, ellazítja az arcizmait, mint amikor az ember belül erősen mosolyog, de kifelé még egy kicsit dugdosgatja, s aztán félig lehunyt szemmel, mint valami kajla macska, néz maga elé. Eleinte nem lát semmit, de amikor éppen örvendezni kezdene ennek a nagy semminek, a nagy fejiből elétáncolnak a gondolatok, amik már éppen pukkadásig unták a degeszre tömést. Ilyenkor aztán Kálmán, a vándorfelhő csak csudálkozik nagyokat, hogy ezek a gondolatok mekkora gubancba voltak képesek összegyűlni pont az ő fejibe, elrejtőzni a füle mögé. Vándorfelhőségét egy pillanat alatt folyóvízzé alakítja. Hagyja, hogy a gondolatok, mint nannyó törökbúza szemei, amikor az állatoknak bontja s pergeti a surcából a vájlingba, arany percei legyenek az idő múlásának.

Ez a Kálmán vándorfelhő néha házifolyóvá válik, ilyenkor eljön hozzánk nálunk zen-élni s játszani a mi kicsi legénykénkkel. Velem? csillan fel a szemed. Veled hát, mert más kicsi legénke rajtad kívül, sajnos nem akad. Nos, a házifolyó dorombolva beszél, hangjától brummogni kezd az ágy, mint valami lomha mackó, s a szekrény tetején elalszanak a kacatok. Te bezzeg nem alszol el, hanem a gyurmákból rakétákat, dobókockát, kalózhajót varázsoltok és csak játszodtok és játszodtok az idők kezdetétől az idők végezetéig és még annál is tovább. Vagyis majdnem. Mert közbekotyogok én. Igen, ott, ahol az űrhajósok belezuhannak a tengerbe, a kalózok kimentik őket és attól fogva űrkalózok lesznek. Ez nagyon tetszik, mondom. Ezt a mesét megírom. De végül nem írtam meg, mert elkalandoztam a vándorfelhők tetején. 

Ha meglátod valahol csámborogni az űrkalózos mesét, kérlek, csípd nyakon s írd le nekem.
Köszönöm, nagyon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése