2011. szeptember 15., csütörtök

Márkus mesterről

Az este üldögélek a budin, a legszebb könyvemmel az ölemben. Somogyi Réka könyvét, az Árapály-Tengermadárt csak kicsidenként olvasom, amióta megértettem, micsoda kincs. Ebbe a kicsidenként hatalmas világba csöppen be Márkus. Igazából somfordál. A szeme huncut. Mint aki tudja, most valami nagyon edóba csöppen be, valami olyan időbe, amit szeretek kilopni magamnak, csak magamnak a nagy közös időnkből. Már olvastam fel neki ebből a könyvből mesét, meghökkent, csodálkozott, kuncogott. Most is úgy jön, hogy tudja, valamit ő is kap, egy képet, egy mesét.

De, miközben huncutul rámpislog és felváltva grimaszol és meresztgeti a szemét, egyszercsak megszólal: - Anya, nem látom a szememet. Nézünk egymás szemébe, egyformán elcsodálkozva. s lám, a mese nem könyvekből tiritarkít kifele, hanem szivárványhártyállik befele. Azt mondtad, nem látod a szemedet? - kérdezek vissza.
- Igen, azt mondtam, hogy nem látom a szememet, erősíti meg. - Anya, miért nem látom a szememet?
- Senki nem láthatja a saját szemét, csak ha a másik szemébe néz, mondom. Nézz a szemembe, látod benne a sajátodat?
Nézünk egymás szemébe, hosszan, csendben. Elmosolyogja magát. - Látom.
Aztán sűrű pillogtatásba fog. - Azért pillogtatok ilyen gyorsan, hogy hátha meglátom a szememet.
- És sikerült meglátni?
- Nem.

Ekkor szájtátogtatásba fog. Utánzom. Felkiált: - A saját szájunkat sem láthatjuk! Azzal belekukucsál a számba, körülkémlel, mint egy igazi fogorvos. Szörnyűlködő fintort vág, amikor felfedezi azt a fogam, amelyikből kitört egy darab.

Én pedig tátott szájjal, a budin ülve, kezemben az egyik legszebb könyvvel azon gondolkodom, hogy az ember nem láthatja a saját szemét, de még a saját arcát sem.

Csak "tükörben".

3 megjegyzés:

 1. Márkus mester jóval előttünk megvilágosodik :)

  VálaszTörlés
 2. :)))) hát igen.

  apám egyszer azt mondta nekem, amikor olyan kiavilágba korba értem, hogy a gyerek mindig egy kicsivel több kell legyen, mint a szülő. mert így jó ez a szülőnek, és így jó ez a gyermeknek is. akkor ezt úgy értettem, hogy felül kell múlja a szülőt, most meg azt értem belőle, hogy kicsivel több, mert benne van az apja es, az anyja es, és még az a kicsivel több es, ami ő maga :))

  VálaszTörlés
 3. ... és most gondolj arra, hogy azt sem 'látjuk', aki/ami lát...;-)

  VálaszTörlés