2011. szeptember 10., szombat

a könyvek vándorlásairól

azt írja a horoszkóp, ha egy kos nőt meg akarsz hódítani, ajánlj neki egy könyvet, vagy vidd el valami kiállításra, hangversenyre, vagy valami. kápráztasd el a szellemét :)

emlékszem, amikor először olvastam ezt, kezdtem hinni, hogy a horoszkóp is szólhat valamiről, ami néha bingó is lehet.

kavarogank körülöttem az emberek, csupa szín és illat és tánc. borzongató elevenség, szerethetőség, sebezhetőség. gyarlóság és bátorság és igaz pillanatok és játszmák. zsigerből érzett tudások, szívós szenvedélyek, őrületek és két lélegzetvétel közötti csendek, halálok. meghökkentő becherovkák, asszonyok, szépek, mosolyok. férfihangok, tekintetek, egek, csillagok.

és ebben a táncban a könyv az, ami valamiképpen mintha irányt szabna. ami mintha a barátságot kimondaná. megpecsételné. hozzák nekem a könyveket kölcsön, mert rám gondoltak, amikor kézbe fogták, és szerintük szeretném. adom a könyvet kölcsön, mert rájuk gondolok, amikor a kezembe fogom, és szerintem szeretnék. és lám, ebben a könyvekkel agyonszennyezett társadalomban is lehet értelme, szentsége a könyvnek. nem fennen hírdetett, szételemzett, kibevisszájára fordított, hanem csendes gazdagsága a pillanatnak, amikor a másikkal, akinek szánod, megállsz gondolatodban és odaadod azt a magad, amit benned a könyv megérintett és amit a másikkal közösnek érzel.

és lám, nem kell nagy könyvtár, hogy éljenek a könyvek, ehhez éppen elégségesnek bizonyulnak a hétköznapi barátságok is, amiktől még a rend-kívüliek is rendjén valók .

2 megjegyzés:

  1. Én is nemrég fejeztem be egy közepesen érdekes könyvet. Egy elég jó "barátom" ajánlotta. Azt mondta, jó hatással lesz rám.
    A jó hatás elég gyengén érvényesült, de továbbadtam egy igen jó barátomnak, hátha rá jobban hat.

    VálaszTörlés
  2. te drága őrült ember. jól megkacagtattál :)

    VálaszTörlés