2011. május 9., hétfő

a szenvedésről

és akkor felvettem a miniszoknyát, vörös harisnyát, mellé vörös kisdzsekit. piros cipőt, piros gyöngyöt, és úsztattam, úsztattam hajam a széllel. néztem a férfiakat, taroltam. éppen csak nem lett karambol, kiszálltak az autókból, estek ki a szuper kocsikból a szuper csajaik mellől, épp csak nem tépte fel farkuk a cipzárt. és az sem számított, hogy Márkus fogja a szoknyám. mert csak a vörös posztó számított, egy magas, csinos nő, aki ráadásul eszméletlenül szemtelen. és van valami a tekintetében, valami megfejthetetlen, amitől félre kell állni, utat nyitni előtte.

jaj hogy sajnáltam őket, kiszolgáltatott, szánalmas népség. és csordogált a könnyem befele, miközben kifele kacagtam, kacagtattam a foszladozó eget. és sajnáltam a feleségeket, akikhez hazamennek ezek a férfiak, akik ma láttak egy tűzből csodát, egy két lábon sétáló, féktelen szenvedélyt, és veszekszenek egyet a szerencsétlenekkel, lehet, csak azért, hogy nekik miért nincs ilyen hosszú lábuk s miért nem merik fényes nappal vörös harisnyában mutogatni az utcán. szenvedély, szenvedés. szenv. közös a tő. sokat elmond. sajnáltam mindenkit. és megvetettem ezt a komédiát, amit játszom, de muszáj volt, egyszer muszáj volt. túl nagy volt bennem az elkeseredés és a bosszúvágy.

nem fejthették meg a tekintetem. az túl bonyolult lett volna. amiről azt hitték, elszántság, csak megtört sóhaj volt, amiről azt hitték, provokálás, csak mélységes szomorúság, amiről azt hitték, macskavillanás, csak békét, békét óhajtás.

és láttam a szenvedést, amit a meg nem kapásom okoz, láttam a szenvedést, ami ennek kapcsán gyűrűzik tovább, be a szívekbe, le a nadrágokba, haza az otthonokba, és fájt minden, hogy ilyen vagyok, hogy ezt teszem, hogy ilyenek vagyunk, hogy ezt tesszük. és most már értettem Buddhát, aki a szenvedést látva elvonult, mert ilyenkor vagy megvilágosodni támad kedve az embernek, vagy megőrülni. vagy mindkettő, mert, a kettő, végső soron, ugyanaz.

________________________________

ma kaptam egy szerelmes levelet. nem hozzám írták, hanem egy szerelmes valaki mesélte el az élményét. és valamit megkívántam, de nem a szerelmet, nem a vak szenvedélyt, a vörös posztóra beindulást vagy rózsaszín ábrándozást. nem. az éber kapcsolatot kívántam meg. az olyat, amelyikben kölcsönösen nem akarjuk bántani a másikat. a kölcsönösséget kívántam meg. azt, hogy engem is fogadjanak el pont olyannak, amilyen vagyok. nagy lapátkezestől, nagy lábastól, gyermekestől, kiakadásokkal, bloggal együtt. Így. meghegyesedett csontjaimmal, amelyekről lecsúsztak a lágy dombok, varászslankák, elvitte őket a sovány. csak borda és medenceszög és beesett arc és tekintet. Így. mindenestől.

és amikor elaludt a gyermek és kongó üresen maradtam magamban és a csend is csak döbbenten kuksolt, annyira fázni kezdtek ezek a szögcsontok, hogy csak csorgattam magamra a tűzforró zuhanyt, hogy hátha befele is, hátha nem veszem észre, mennyire sírok. és mindazokra gondoltam, akik hasonló helyzetben vannak, és mindazokra, akik ugyanígy éreznek, akik ugyanettől szenvednek. és kívántam, múljék el a szomorúságuk. kívántam, a macskavati virágjai ne haljanak meg. kívántam, folytatódjék a játék.

de vegyük komolyan.

4 megjegyzés:

 1. Istenem. Egy ilyen, ilyen helyzetben hasonló patakok folydogálnak bennünk végig???? Hasonló érzések, fájdalmak csordogálnak bennünk? Ki kívül is megéli, ki belülről facsargatja magában.... Hát ez van. Az élet tálcán kínál minket a történéseknek. Éljük meg, tudod, éljük meg Edo.
  BB

  VálaszTörlés
 2. tudom. ma reggel vettem magamnak egy csokor gyöngyvirágot :)

  VálaszTörlés
 3. Bármely élethelyzetből meg lehet valósítani egy megvilágosodott életmódot és állapotot.
  A te helyzeted most, önhibádon kívül, nagyon nehéz. Talán nem először tapasztalod, hogy az emberek olyan dolgok után futnak, amelyek a felszínen színesek, vonzók és könnyedek, a mélyben azonban egészen másak. Enyhülést kívánok neked. Isten előbb-utóbb megsegít.

  VálaszTörlés
 4. te Istvan, mondtam mar neked, hogy...mit is? talan azt, hogy nagyon kedves vagy velem. koszonom :)

  VálaszTörlés