2010. június 25., péntek

Kolozsvár kopottas kincsei

Hogy miért szeretek Kolozsvárt lakni? Azért.

Mert tegnap is, miközben a játszótéren egyedül egy padon, Márkus csúzdák alatt-fölött-körül, mellém telepedik két hetven-nyolcvanas néni. Jár-e oviba, nem, mert még kicsi, s maga dolgozni, igen, megkezdtem, nem olyan hejde, de most éppen jó. Első néni: most nem nagyon van miben válogatni, örülni kell annak, ami van.
Második néni: dehogynem, ha akarsz, lehetsz igazgató, vagy titkárnő, de ha ez nem tetszik, még prostituált is lehetsz.
Első néni: hát sajnos én már az sem lehetek.

Kisnyugdíjas dédik és úgy viccelődnek, csicseregnek a padon, olyan ereszd el a hajamat lazán, hogy bármelyik álszemérmes, viselkedős fiatal megirigyelhetné őket. Kacagunk, hogy a júniusi, őszi nap hideg levegője táncolni kezd körülöttünk s a fejünk fölé torlódó jégfelhők megkérdőjelezik létjogosultságukat.
Első néni: ha nem tetszik valami, írj az elnöknek, írd meg, hogy halunk éhen. Második néni: eszem ágában sincs éhen halni, míg 1 lej 20 baniért olyan plikkes levest veszek, hogy két napig eszek belőle.
Elő is veszi táskájából a kis tasak instant levest, lelkesen mesélik el, hogy nem csak a szupermárketben, de a sarki boltban is lehet ilyet kapni.

Jól esik az ő panaszkodásukat hallgatni, első panaszkodás, amit jól esik hallgatni. Mert tele van csiklandozó humorral, finom iróniával, a pillanatnak örüléssel, még akkor is, ha instant leveses, komor felhős, fapados a hangulat. Aztán egy harmadik néni kerül oda, rendezetlen, gondozatlan. Egy ágacskát lóbál a kezében. Látszik, ismerik egymást.
Nénik: gyere, ülj te is ide közénk, a kis hölgy megengedte, hogy leüljünk melléje, neked is csinál helyet.

Márkus mosolyogva szemrevételez, tetszik neki a borsóhüvely látvány. Amikor elbúcsúzom tőlük, szívből kívánom a viszontlátását. Hát ezért is szeretek Kolozsvárt lakni.

4 megjegyzés:

 1. Igen, eisze annakidején amikor még én játszodtam pad alatt, pad felett, diófa alatt Kolozsváron ugyanez volt a hangulata...ezekből élek, ez miatt ragaszkodom még mindig hozzá...van egy olyan igazi hangulata amit nagyon sokan nem ismernek.

  VálaszTörlés
 2. nem is tudtam, hogy te kiskorodban Kvárt laktál. sok hangulata van, az biztos :)

  VálaszTörlés
 3. Ugyanazért szeretem Vásárhely zúgait. Azokat, amelyeket még nem lepte el a demokratikus emberiség. Olvasom, hogy már dolgozol...hol?
  Puszik a szintén őszies hangulatú városból.

  VálaszTörlés
 4. Vásárhelyt van egy tér, a Lutheránus templomnál, a Régi Korház utcánál, az olyan, mintha valami karácsonyi képeslapból vágták volna ki s biggyesztették volna oda emlékeztetőül, hogy gondolatod, vágyad, fantáziád, KÉPzelőErőd :) milyen szép szó :) teremti meg fizikai világod, amivel körülveszed magad. Próbálom kitalálni, hogy ki rejtőzik a névtelen mögött :)

  VálaszTörlés