2010. március 19., péntek

gyerekjáték

csak úgy tudod nevelni a gyerekedet, aránylag lazán, mégis következetesen, ha belátod, rajtad kívül még egy csomó mindenki más neveli. egy csomó energiád arra megy el, hogy neveled azokat, akik a te gyerekedet nevelik, hadakozol: cumi ellen, ujjszopás ellen, cukorra szoktatás ellen, tévére szoktatás ellen, bilire szoktatás ellen, ki lehet egészíteni, hogy mik ellen. ennek a látszólag szar helyzetnek nagyon sok az előnye. az első az, hogy van, akivel hadakozni. tehát, a gyereket nem elzártan, sterilen, édes kettesben neveled, hanem emberek közt. rokonokkal, szomszédokkal, barátokkal közösen. állandóan felül kell vizsgálnod elveidet, rögeszméidet, hogy mit, mikor, miért érdemes. hol kell kitartani, hol és miben lehet lazítani. hogy nem létezel önmagadban, hogy a gyereked sem önmagad miatt van, hanem viszonyokban és kapcsolatokban létezel, a gyereked pedig az Életért van. és lehet egyengetni a patak medrét, de nem szabad betoncsatornát önteni. és lehet metszeni a csemetét, de nem szabad formát adni neki (vagyis lehet, de az már más műfaj).

lejegyeztem ezt magamnak, emléleztetőül, hogy relax, edó, nemodabuda, shaodaannyi, és neked, emlékeztetőül, ha gyereked van, volt, lesz, vagy csak szomszéd :)

2 megjegyzés:

  1. Edka,azt mondta mámi (és ö már öreg s bölcs), hogy nem is kell sokat nevelni a gyerekeket, mert úgyis a szülökhöz fognak hasonlítani. Na, sok idöbe telt, meddig felfogta, hogy hiába tiltsa a kacagást! :)

    VálaszTörlés
  2. Te Jany, te is egy bölcs vagy. és nem a bölcsködös értelemben, tudod :)

    VálaszTörlés