2010. január 16., szombat

Új partok

"(...)egy történet, amelyben egy tanítvány a szabadságról kérdezi mesterét. A mester így válaszol: "Vannak, akik úgy gondolják, hogy ők maguk keresik a lelkük igazságát. Pedig a nagy lélek gondolkozik és keresgél rajtuk keresztül. Ő is, akárcsak a természet, nagyon sok tévedést megengedhet magának, hiszen a rossz játékosokat könnyedén másokra cserélheti újra és újra. Annak azonban, aki nem akadályozza őt a gondolkodásban, engedélyez néha egy kis játékteret, és akárcsak a folyó az úszót, aki hagyja magát sodródni az árral, a jó játékost új partokhoz viszi, miközben a játékos felhasználhatja az ő erejét is."

Hétvégi tárgyi szerzeményem egy újabb Hellinger családállításos könyv, címe: A forrás nem kérdi, merre visz az útja. Beleolvasgattam, jó vásárnak tartottam. Az előbb kézbe vettem, hogy szépen elejétől olvassam, ahogy illik. És a Bevezetőben ott volt ez a fentebbi idézet. NEKEM! NEKÜNK!

Azt hiszem, meg kell érni ahhoz, hogy rá merd bízni magad az árra. És, ha már tiszta szívből átengedted magad a sodrásnak, azt látod, hogy mindenkinek van hely, mindenkinek jut egy hullám, hogy nem kell versenyezni, hiszen míg van folyó, van part is. Hogy egy darabig együtt sordódsz valakikkel, akiknek még a kezét is megfoghatod, de, amikor partjához ér, el kell engedned a kezét. Ajándék az a kéz, fogd meg, fogd fel!

Márkus ropogósan, gurgulázva kacagja, ahogy kezemről újra és úrja lerázom a havat. Egy bácsi jön, a sövénytől nem látja a gyermeket, de alig várja. Megáll, nézi, gyönyörködik, élvez füle, szeme. Közelednek egymáshoz, bemutatkoznak, kezet fognak. A bácsi kezébe veszi Márkus megfagyott kezét, előbb egyiket, majd másikat, súrolgatva, dörzsölgetve melegíti, miköben el nem eresztik egymás szemét. Milyen rég nem fogtam ilyen sima, puha kicsigyermek kezet, mosolyog a bácsi. Pár pillanat égigérő gazdagság. És még az is átsuhan rajtam, hogy ilyen lehetett tati, akit sajnos már nem ismerhettem. Sanyi bácsi hátat fordít, óvatosan dugja zsebre a kezét, nehogy egy szikuma is elvesszen az ajándék melegéből.

Égigérő gazdagság. A pillanat gazdagsága. Az áramlás ereje. Az új partok játéka. Találkozások szépsége.

ez vár ránk most
az elkövetkező hetekben
hónapokban
években

2 megjegyzés: