2010. január 17., vasárnap

életerő

pár napja pityókapucolás közben hirtelen lerendeződött bennem apai nagyanyám. illett volna haragudnom rá, elvégre anyám anyósa volt, de, mivel ez sosem sikerült tiszta szívből, inkább rámfogtam, hogy közömbös vagyok iránta.

és akkor egyszeriben megértettem, hogy nagyon sokat köszönhetek neki, az anyai erők anyám ágából, de nőiségem és szexualitásom valószínűleg az ő vonalán áramolnak belém, az a nagyanyám felől, aki merte szeretni a férfiakat, bármi áron s aki merte szerettetni magát, bármi áron.

s ha a nagyszülők életerős tetteiből csak pár részletet emelek ki, akkor is kiderül, micsoda erőt, micsoda életáramlást adtak tovább, és már nem csodálkozom szüleimen, nem töprenkedem magamon, amit pedig fiamban látok, az már teljesen érthető. mert szemem úgy lát a jelenben, hogy két irányba néz (lehet erre jók a páros szervek, egyik a múltnak, másik a jövőnek, hogy közösen lehessenek a jelené).

másik nagyanyám bombázások közepette hazagyalogolt Brassóból, kb. 6o km-t, mert otthon kislánya várta. aztán még felnevelt egy csomó unokát is.

apai nagyapám mindkét háborúban részt vett, utána pedig elvette a húsz évvel fiatalabb nagyanyámat s golyóval a testében még nemzett öt gyermeket. a háborúk között többek között a brassói operettszínházban énekelt.

anyai nagyapám letépte a román zászlót a tanácsháza épületéről és kitűzte a magyar lobogót. kapott cserébe börtönt, persze, de ez rendkívüli humorának és életerejének meg se kottyant.

és most a ki kinek ártott vagy szedte ki a szemét, nem érdekel, csak az az erő, aminek köszönhetően én is idevarázsolódtam ebbe az életbe, és amitől mi is varázsoltunk egy királyfit.

micsoda erők.

és ezek csak a nagyszülők, akiknek szintén voltak dédszüleik, akiknek szintén voltak ükszüleik, akiknek szintén voltak szépszüleik, akiknek szintén voltak ószüleik és így tovább, és mind továbbadták nekem az életet, mind, nekem

és ezek csak a felmenők, az ő erejük, de közben járom a világot és barátkozom
micsoda kincs, fogalmazta meg tegnap egy új(?) barátnőm

életerő, vérségi erő, természetesen átadódó, patakként csordogáló
barátság ereje, szereteterő, körülötted hullámzó, tóként ölelő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése